Aschan leipoo taas

Viime vuonna kahdeksankymppinen Aschan teki päätöksen. Se halusi palata juurilleen, mutta modernisti. Niin alkoi Kaarinan tienoilla tapahtua.

Maankuulu turkulainen kahvilaketju otti herkkujensa valmistuksen takaisin omiin jauhoisiin hyppysiinsä, pienen paussin jälkeen. Leipurit alkoivat leipoa, kondiittorit koristella ja tomusokeri pöllytä Kaarinan Piikkiössä. Tuutista alkoi tupsahdella satukakkua, bebeleivosta ja sen seitsemän sortin tuttua suosikkia, mutta perinteiden rinnalle haluttiin jotain uutta. Yksi mehevistä ideoista saatiin uunista ulos tämän vuoden alussa.

- Kehittelimme herkullista ja terveellistä ruismuffinssia vuoden päivät. Halusimme tarjota jotain 2010-luvun nautiskelijan suuhun sopivaa, Tammimetsä Oy:n toimitusjohtaja Hiski Lapinleimu kertoo ja intoutuu luettelemaan uutuuden terveellisiä ainesosia.
Eikä Aschanin into tyssää tähän. Lisää on Piikkiön tuotantolaitoksesta tulossa, Lapinleimu lupaa.

Turku pääpaikkana
”Askaan”, kuten se turuksi lausutaan, ei enää ole vain Aurajoen rannoilla asuvien etuoikeus: ruismuffinsseja ja satukakkuja saa nykyisin Helsingissä asti.
- Turku on meidän pääpaikka. Alueelta löytyy toistakymmentä kahvilaa, esimerkiksi Raisiosta, Liedosta ja Skanssin kauppakeskuksesta. Kehällä piisaa ostovoimaa ja ihmisiä, Lapinleimu kehuu.

Turun seutu sopii paitsi herkkusuille, myös yrittäjille.
- Täällä on loistavat yhteydet. Moottoritie on lähentänyt Turkua Helsinkiin paitsi ajallisesti myös henkisesti. Moni yhä väheksyy moottoritien merkitystä ja aivan turhaan.

Taantumassakin oli jotain positiivista. Turku avautui lopullisesti muualta tuleville.
- Joskus aikoinaan ei ehkä ollut niin helppoa päästä täällä ulkopuolisena vauhtiin, tamperelainen Lapinleimu kertoo pilke silmässä.

Turkuun onkin syytä haluta – nyt kiihkeämmin kuin koskaan. Kulttuuripääkaupunkivuosi ja uuden ravintola- ja kahvilakulttuurin nousu tekevät monesta yrityksestä totta.

Lähisiideriä Aschanin hyllystä
Ensimmäisen Aschan-kahvilan Turkuun perustivat Anni ja Pekka Aschan vuonna 1928. Tammimetsä Oy:n omistukseen yritys päätyi Vaasan Oy:ltä vuonna 2008. Pari vuotta myöhemmin Aschan alkoi jälleen valmistaa tuotteensa itse, jopa kahvin hienot aromit syntyvät oman paahtimon tuoreina paahdetuista kahvipavuista. Aschan 1928 -ketju on yhdessä saman konsernin Wayne’s Coffeen kanssa Suomen kokonaismarkkinoiden kakkonen.

Ciderhouse-osakkuus tuo kahviloiden hyllyille paikallisen siideritehtaan antimia. Luomusiideri valmistetaan Kaarinassa lohjalaisista omenoista ja pullotetaan Vakka-Suomen Panimossa Uudessakaupungissa.

www.aschan.fi
www.tammimetsa.fi